Skoči na glavno vsebino

Nagradna ekskurzija v Kočevsko Reko

V soboto, 8. 9. 2018, se je 7 učencev in 4 učitelji udeležilo nagradne ekskurzije v Kočevsko Reko. Izlet je bil organiziran v sklopu projekta mreže šol Parka Škocjanske jame. Dan se je začel zgodaj, saj smo bili ob 6.15 že vsi zbrani pred šolo. Vožnja se je malo vlekla, pa kaj zato, saj smo lahko odspali “še eno kitico”.

V Kočevski Reki smo si najprej ogledali ranč Marina, ki mu domačini pravijo kar »gozdna Lipica«. Tukaj imajo v oskrbi  konje pasme Quater horse. Sprehodili smo se skozi hleve, pobožali konje, si ogledali pripravo konja na jezdenje ter jahalnico. Sledil je ogled zunanjih pašnikov, preizkusili pa smo tudi »jahalni« poligon.

Zelo zanimiv je bil ogled skrivnostnega bunkerja Škrilj, na katerega smo se odpeljali s posebnim avtobusom in s prevezami na očeh. Kar 60 let je bil zaprt za javnost, šele lansko leto so ga odprli za obiskovalce. Ogled bunkerja je bila prava pustolovščina, ki so jo vodiči s svojo pripovedjo še dodatno popestrili.

Kosilo nas je čakalo v lokalni osnovni šoli, za počitek pa ni bilo časa. Takoj so nas odpeljali na začetno točko Borovške naravoslovne poti. Po poti nas je vodila revirna gozdarka, ki nam je znala približati vse skrivnosti življenja v gozdu. Ali veste, kateri listavec, ki pozimi ne odvrže listov, raste v naših gozdovih?

Ogledali smo si tudi jezero, v živijo  somi, veliki kot odrasla oseba. Ob poti so bile postavljene učne table in drugi zanimivi objekti, kjer smo lahko preizkusili svoje spretnosti ali se kaj novega naučili. Cel ogled je trajal tri ure, kljub temu se ni nihče pritoževal, da ne zmore več hoditi.

Dan je bil zelo prijeten in sončen, tudi naporen, a poučen in bogat z lepimi vtisi. Odhajali smo očarani nad temi prelepimi gozdovi, ki so nas tako gostoljubno sprejeli in razvajali. In ki nas tiho vabijo, naj se še kdaj vrnemo …

(Skupno 209 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost