Skoči na glavno vsebino

Kompostiramo – recikliramo

OŠ Košana se je v šolskem letu 2018/19 prijavila v projekt Kompost gre v šolo. Trije delavci šole so se konec avgusta 2018 udeležili enodnevnega izobraževanja na temo kompostiranja na OŠ Sečovlje. S prijavo projekta »Kompostiranje je več kot recikliranje«, je šola pridobila 200€, kar je bilo dovolj za nakup dveh kompostnikov. Pridobili smo znanje in dva kompostnika, sedaj je bilo treba teorijo spraviti še v prakso, saj konkretni rezultati  – spremembe – edini štejejo.

Eden pomembnejših namenov projekta je širjenje zavedanja pomena in znanja o kompostiranju, zato smo na šoli organizirali dve predavanji. Eno je potekalo za učence razredne stopnje v okviru naravoslovnega dneva »Zdravo življenje«. Takrat se nam je pridružila gospa Anamarija Slabe, direktorica Inštituta za trajnostni razvoj, ki je zbrane učence pritegnila s preprosto predstavitvijo aktualnega dogajanja na področju ravnanja z odpadki in spodbudo, da je marsikaj v moči vsakega od nas. Že danes lahko nekaj naredimo drugače in tako spreminjamo svet na bolje. Dokazali smo, da je to res, saj so prvošolci takoj zavihali rokave in v kartonastih škatlah znašali odpadlo listje na kompost.

Drugemu predavanju so prisluhnili učenci predmetne stopnje. Pri marsikomu doma že imajo kompostnik, klub temu pa so spoznali nove načine kompostiranja, kako pospešimo proces predelave odpadkov v humus in še marsikaj zanimivega. Ugotovili smo, da je pravilno napolnjen kompostnik podoben koščku gibanice, kjer se izmenjujejo plasti rjavih in zelenih odpadkov, bogatih z ogljikom in dušikom. Pomemben je tudi spodnji sloj iz vej, ki omogoča odtekanje vode, pa tudi zaključni sloj, ki kot nekakšen pokrov skrbi za ohranjanje vlage in temperature. Učenci so se globoko zamislili nad filmčkom, ki je na preprost način prikazal  pogubne posledice sodobnega načina življenja na živalski in rastlinski svet.

V sklopu projekta smo sodelovali na natečaju za izbiro logotipa Kompost gre v šolo. Posebno nagrado je dobil učenec Damjan Petkovšek, knjižne nagrade pa so dobili  tudi vsi učenci 1., 2. in 3., ki so sodelovali.

Projekt Kompost gre v šolo smo zaključili s pomembnim korakom: velik del organskih odpadkov, ki vsakodnevno nastaja v šolski kuhinji, smo preusmerili na šolski kompostnik. S kuharicami smo dogovorjeni, da primerne odpadke pripravijo v dve kanti pred kuhinjska vrata, po kosilu pa jih dva dežurna učenca vsak dan odneseta na kompostnik.

Verjamemo, da bomo vsaj nekaj spomladanskih sadik vzgojili na lastnem humusu, razmišljamo pa tudi o nabavi kalifornijskih deževnikov, ki bi nam pomagali pri hitrejšem kompostiranju.

Ker svet na mladih stoji in ker so ravno mladi najbolj odprti za novosti, hkrati pa tudi najbolj motivirani za ustvarjanje boljšega jutri, smo prepričani, da bodo naša prizadevanja obrodila sadove. Še posebej zato, ker na naši šoli ne le govorimo, ampak že vrsto let zaposleni skupaj z učenci delamo, kar govorimo: ločujemo odpadke, že vrsto let skrbimo za šolski vrt in sadovnjak, vsako leto organiziramo jesensko in spomladansko tržnico, na kateri si učenci in zaposleni šole med seboj menjavamo sadike, semena, zelišča  in jesenske plodove, sadje ter zelenjavo. Šola živi v sozvočju z naravo, saj je postavljena na robu vasi, večina učencev pa je že doma vpetih v različna kmečka opravila. Tako ostajamo tudi v bodoče trajnostno naravnani in optimistični, saj se zavedamo, da si prihodnost krojimo sami.

Mojca Žnidaršič

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost