Skoči na glavno vsebino

VAŠ OTROK BO POSTAL PRVOŠOLČEK!

Spoštovani starši!

Bliža se čas, ko bo vaš otrok prvič prestopil šolski prag. Starši morate v 1. razred osnovne šole vpisati otroka, ki bo v koledarskem letu, v katerem bo začel obiskovati šolo, dopolnil starost šest (6) let. V mesecu februarju 2022 bomo tako vpisovali otroke rojene od 1. 1. 2016  do 31. 12. 2016 za šolsko leto 2022/2023.

Glede na trenutno situacijo bomo vpis in roditeljski sestanek vseeno izvedli v prostorih šole, seveda pod pogoji PCT-ja.  Prosimo, da zaradi zagotavljanja varnosti dosledno upoštevate navodila.

 

ŠOLSKI OKOLIŠ

Starši vpišete otroka v osnovno šolo v šolskem okolišu, v katerem otrok stalno ali začasno prebiva (vabilo za vpis prejmete s strani šole). Starši lahko vpišete otroka na drugo šolo (v drugem šolskem okolišu), če ta šola s tem soglaša.

V primeru, da želite otroka vpisati na drugo šolo, čeprav sodi otrok v naš šolski okoliš,

  • obvezno vpišete otroka pri nas,
  • na naši šoli izpolnite obvestilo o prepisu,
  • na izbrano šolo (najkasneje v 14 dneh po izteku roka za vpis, ki je meseca februarja) naslovite pisno vlogo za prepis, v kateri navedite razloge za prešolanje.

Enak postopek velja za starše, ki želite prepisati otroka na našo šolo, in ne živite v našem šolskem okolišu. O vlogi za prepis odloča zaprošena šola po posvetovanju oz. pridobitvi soglasja matične šole. Odločitev o odobritvi vpisa na šolo izven otrokovega šolskega okoliša boste prejeli v obliki izdane odločbe do konca meseca maja 2022.

 

ODLOŽITEV ŠOLANJA ZA ENO LETO

Otroku se lahko na predlog staršev, zdravstvene službe ali na podlagi odločbe o usmeritvi otrok s posebnimi potrebami odloži začetek šolanja za eno leto, če se ugotovi, da otrok ni pripravljen za vstop v šolo.

Starši, ki želite, da se otroku odloži šolanje,

  • morate otroka najprej vpisati v 1. razred,
  • izpolniti vlogo za odložitev začetka šolanja, v katerem navedete razloge za odložitev začetka šolanja za eno leto. Če je otrok že obravnavan pri psihologu, logopedu oz. pri drugih strokovnih službah ali ima veljavno odločbo o usmeritvi otrok s posebnimi potrebami, prosimo, da nas o tem obvestite.

Sledi ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo. Pri tem so nam v pomoč strokovna poročila s strani strokovnjakov, pri katerih je otrok obravnavan, in so lahko priloga vloge. O odložitvi začetka šolanja odloči ravnatelj na podlagi obrazloženega mnenja strokovne komisije, ki jo imenuje ravnatelj. Komisijo sestavljajo šolski zdravnik, svetovalni delavec ter vzgojitelj oz. učitelj. Odločitev o odložitvi začetka šolanja boste prejeli v obliki izdane odločbe do konca meseca maja 2022.

ZDRAVNIŠKI PREGLED

Pred vstopom v osnovno šolo boste za otroka prejeli pisno vabilo na zdravniški pregled. Zdravniški pregled se opravi pri šolski zdravnici.

 

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMET V 1. RAZREDU

V prvem razredu se izvaja neobvezni izbirni predmet, to je prvi tuji jezik – angleščina. Starši boste ob vpisu prejeli obrazec s prijavnico in soglasjem za obiskovanje neobveznega izbirnega predmeta. S prijavo na neobvezni izbirni predmet le-ta postane obvezen in ga otrok obiskuje do konca šolskega leta.

Povzeto po: Vpis otrok v javno osnovno šolo ureja Zakon o osnovni šoli (Ur. l. RS, št. 81/06, spremembe in dopolnitve Ur. l. RS št.; 102/07, 107/10, 87/11, 40/12 – ZUJF, 63/13 IN 46/16 – ZOFVI-K).

 

Roditeljski sestanek za starše bodočih prvošolčkov bo v sredo, 9. 2. 2022 ob 17.15 v učilnici geografije.

 

Veselimo se srečanja z vami.

 

Neva Brce,

ravnateljica

 

 

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost