Skoči na glavno vsebino

Potopisno predavanje o praznovanjih po svetu

V petek, 20.12.2013, nas je obiskala Barbara Marič, ki nam je na predavanju opisala ter predstavila različna in drugačna praznovanja novega leta po svetu. Najprej smo odpotovali v Peru, kjer smo videli, kako Perujčani častijo mati zemljo – PACHAMAMO.

Na festivalu se ljudje oblečejo v različne kostume in se s tem zahvalijo za različne stvari, poteka pa tudi prav poseben festival pene in milnice. Naša druga postaja je bila Jordanija in sicer novo leto v puščavi. Spoznali smo, da Beduini to praznujejo tradicionalno – s plesom, čajem in peko kruha. Izvedeli smo, da Beduini prebivajo v šotorih in so precej odrezani od sveta.
Še vedno v Afriki, smo prišli do druge države- Etiopije. Pri tem smo se pomladili za 7 let – tam namreč leta štejejo drugače. Imajo tudi poseben koledar s trinajstimi meseci, zadnji se imenuje sončev mesec. Tudi ure štejejo drugače, zato so nas tam precej zmedli.
Zadnji izlet nas je popeljal na Tajsko, kjer smo spoznali vodni festival. Voda naj bi pomenila, da se oseba »očisti« in prinese družini srečo.

Vir teksta: http://radsemjaz.blogspot.com/

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost