Skoči na glavno vsebino

Šolski parlament 2015

Tema letošnjega šolskega parlamenta se glasi Izobraževanje in poklicna orientacija. V ponedeljek, 2. 2. 2015, smo se zbrali v jedilnici in predstavili naša razmišljanja o tem. Glavnina dela je bila opravljena že med razrednimi urami in pri pouku.

1. in 2. razred

Pripravili so plakat, katere poklice že poznajo. Nekatere poklice spoznavajo tudi v otroških besedilih, ki jih z veseljem berejo, kot je npr. Maček Muri. Tam so spoznali poklic točajke, šoferja avtobusa itd.

3. razred

Pripravili so plakat, na katerem so predstavili, kaj bodo nekoč po poklicu in kdo jim je pri tem za zgled.

4. razred

Na svojem plakatu so predstavili, kje vse in na kakšne načine si lahko pridobiš znanje in kakšen je pomen znanja.

5. razred

Posneli so pravi filmček, na katerem so bili kar sami filmske zvezde. Predstavili so se, kaj bi bili radi po poklicu in kako bo to izgledalo, ko bodo nekoč veliki.

6. in 7. razred

Njihovo delo je potekalo v štirih skupinah. Dotaknili so se šolanja nekoč in pripravili intervjuje intervjuje s svojimi starimi starši. Predstavili so vrste šol – katere so njihove značilnosti in posebnosti (osnovno šolo, srednjo šolo in fakulteto). Napravili so anketo, katere predmete imajo učenci radi in kaj jim ni tako všeč. Predstavili so tudi, kaj bi bili radi sami po poklicu in kdo jih je za to navdušil.

8. in 9. razred

Najprej so predstavili vrste šol. Omenili so, da se je treba zelo potruditi, da se lahko po končani osnovni šoli vpišeš na željeno srednjo šolo in potem tudi fakulteto. Povedali so tudi, kakšen je pomen štipendije in kako si jo lahko pridobiš. Podrobneje so tudi predstavili nekatere poklice, ki jih lahko dosežeš s tri- ali štiriletno izobrazbo.

Učencem je bilo zanimivo spremljati, kako razmišljajo njihovi vrstniki iz višjih ali nižjih razredov. Prišli smo do spoznanja, da je vsako znanje, ki si ga v življenju pridobiš, zelo pomembno. Le z dobrim znanjem lahko dobro in z veseljem opravljaš svoj poklic.

Mentorica: Anita Nedeljkovič Andlovic

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost