Skoči na glavno vsebino

»Na krilih metulja in laboda« – nagrada na mednarodnem natečaju

Literarno in likovno ustvarjanje na naši šoli – »Na krilih metulja in laboda«. Tudi letos smo se odzvali povabilu na mednarodni natečaj za najboljšo otroško in mladinsko knjigo 2015 mestne občine Schwanenstadt v Gornji Avstriji. Na natečaj smo poslali 4 knjige.

Prvošolci so napisali in ilustrirali knjigo z naslovom Iskanje košanskega zaklada, knjiga drugošolcev ima naslov Hiša velikanka in kokošnjak, tretješolska Potovalčkove dogodivščine, četrtošolci pa so dali knjigi naslov Skrivnostno bitje.

Dela je ocenjevala mednarodna žirija. Poleg občine Schwanenstadt v Avstriji so sodelovali še: Inštitut za mladinsko književnost »Alberti« iz Trsta, Kulturno društvo Athena Belpasso iz Sicilije, ter Oddelek za romanistiko Univerze Salzburg.

Posebno nagrado žirije je prejela knjiga Hiša velikanka in kokošnjak, ki so jo napisali in ilustrirali drugošolci: Rok Matko, Luka Biščak, Andraž Sitinger, Nik Koblar, Luka Šajn in Jaka Debeljak.

Otroci so veliki ljubitelji živali in narave, zato so se odločili, da bodo v domišljijsko zgodbo o hiši velikanki vključili tudi mali šolski kokošnjak, ki stoji pred šolo. Pri likovni umetnosti so nastale zanimive, bogate in izvirne ilustracije. V knjigo so na zadnjo stran napisali še vse pomembne podatke in jo izdali v več izvodih.

Jubilejno leto vabi na pogled nazaj. Od prvega razpisa v slovenskem jeziku leta 2005 naprej so Slovenci dokazali, da so izredni žonglerji besede, izvrstni literarni ustvarjalci in mojstri čopiča. Vrhunska uspeha sta bila v letu 2006 in 2014. Mednarodna žirija je preverila med leti 2005 in 2015 skupno 338 slovenskih prispevkov. Slovenci so prejeli v tej dekadi nadobudne nagrade, ki so jih naposled spodbujale k nadaljnjemu literarnemu ustvarjanju. Dosegli so prva mesta (17), druga mesta (26), tretja mesta (12) in »Posebno omembo žirije« ali »Posebno nagrado žirije« (76), je zapisal Peter Fantur, član žirije.

Iskrene čestitke mladim ustvarjalcem!

Povezava do tabele z nagrajenci

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost