Skoči na glavno vsebino

4. partnersko srečanje projekta “V vilinskem gozdu”

V okviru programa Erasmus +, projekt “V vilinskem gozdu”, je ta teden (11.-15. 4. 2016) naša šola gostiteljica 4. partnerskega srečanja projekta. Od skupaj osem sodelujočih šol in vrtcev, se je srečanja poleg naše šole udeležilo še pet držav partneric: Slovaška, Madžarska, Turčija, Litva in Bolgarija.

V ponedeljek smo na Turistični kmetiji “Pri Andrejevih” ob svečani večerji pozdravili naše goste. Spoznali smo se in se dogovorili o podrobnostih dogajanja tega tedna.

V torek, 12. 4. 2016, nas je naš učitelj Jožko vodil na ogled lepot Slovenije. Ogledali smo si Postojnsko jamo, nad katero so bili obiskovalci navdušeni. Na ekranu smo videli, kako rastejo in se razvijajo mlade človeške ribice – močerili! Sledil je krajši sprehod v Lipici, kjer so se nam radovedni lipicanci približali in smo jih lahko pobožali. Po ozki cesti nas je na Socerbu pričakal razgled, ki ga še dolgo ne bomo pozabili. Kot na dlani se nam je odpiral pogled na Tržaški zaliv, videli pa smo tudi Koper in vse tja do Pirana.
Sledil je panoramski ogled Portoroža in Strunjana, na sprehodu po Kopru pa smo začutili že skoraj poletni utrip. Večerja nas je čakala v Avio pubu v Postojni, kjer so bili učenci navdušeni nad pico, odrasli pa smo okušali tradicionalno slovensko kulinariko.

Sreda
je bil dan za sprejem na naši šoli. Pred šolo so jih pričakali naši učenci razredne stopnje. Tian in Luka sta nama na harmoniko zaigrala nekaj domačih skladb, nato smo jih povabili v šolske prostore. Po ogledu šole in vrtca smo jim v jedilnici pripravili krajši kulturni program. Nastopili so otroci iz vrtca s plesom, osmošolec Jaka s harmoniko, učenci so recitirali nekaj svojih pesmi o Košani, prvošolci so zapeli in zaplesali o lovu na medveda, oba pevska zbora sta se predstavila z nekaj pesmimi, plesalki sta s svojim plesom navdušili občinstvo, manjkali pa seveda nista tudi naši vaški klepetulji.
Po skupnem kosilu: jota in štruklji, ki sta nam ga pripravili naši kuharici, so predstavniki šol prikazali delo v projektu od zadnjega skupnega srečanja.
V okviru podaljšanega bivanja je bila že tradicionalno organizirana spomladanska tržnica, kjer smo si izmenjevali sadike in semena. Tudi naši gosti so prinesli semena iz svojih držav in so lahko opravili izmenjavo z našimi učenci. Polni vtisov smo dan nadaljevali z obiskom Parka vojaške zgodovine, kjer nas je med ogledom obiskal župan Robert Smrdelj in nam nekaj povedal o občini Pivka, njeni lokaciji, zgodovini in vlogi v tem delu Slovenije. Poudaril je pomen razvoja turizma v občini ter ekološki in okoljski ozaveščenosti in s tem povezanimi razvojnimi smernicami. Po ogledu vojaških vozil so obiskovalci lahko vstopili v podmornico in tam izvedeli marsikaj zanimivega o življenju podmorničarjev. Sledila je večerja v Kantini.

Četrtek nas je pričakal v dežju. Pod dežniki smo pot začeli v Ljubljani pred Križankami. Pot nas je vodila čez Kongresni trg na Tromostovje, kjer nam je učitelj Jožko nekaj povedal o Plečniku ter njegovi vlogi v Ljubljani in v takratni Evropi. Pred magistratom smo spoznavali utrip stare Ljubljane. Tu je bilo nekaj časa namenjenega nakupu spominkov. Z vzpenjačo smo se povzpeli na Ljubljanski grad, ki nam je ponudil sicer oblačen, a vseeno čudovit pogled na našo prestolnico. Na poti proti Bledu je dež ponehal in tako smo si lahko vzeli nekaj časa za sprehod okrog jezera. Po obilnem kosilu v Hotelu Krek smo se ustavili v romarski baziliki Brezje in občudovali čudovito okrašeno notranjost romarskega svetišča. V ljubljanskem City Parku so imeli naši gostje čas za nakupovanje in morebiten prigrizek. Sledil je odhod proti železniški postaji v Ljubljani, kjer smo se poslovili od naših vzgojiteljic iz Bolgarije. Ostali gostje bodo odšli domov jutri.

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost