Skoči na glavno vsebino

Energetski dan na SGLŠ Postojna – 21. 4. 2016

Energija je pomemben del našega življenja in si zasluži, da spoznamo njene izvore in uporabo tudi za namene, kot jo uporabljamo v naših domovih, sploh pa, da se jo naučimo uporabljati smotrno in varčno. Ker to na SGLŠ v Postojni znajo in o tem veliko vedo, smo se odločili, da jih obiščemo in o energiji izvemo več. Na šoli so nas lepo sprejeli in nas vodili trije tamkajšnji profesorji.

Najprej smo ugotavljali, na kakšne načine lahko našim domovom dovajamo energijo, si ogledali njihove sisteme za pridobivanje energije: sončne celice za ogrevanje vode in kotlovnico na lesne sekance ter plinsko postajo, videli pa smo tudi, kaj vse dijaki počnejo v okviru različnih programov, ki jih na šoli izvajajo, kako poteka obrezovanje vej na visoki smreki, žago in visoke grede njihovega vrta. Sprehodili smo se po parku, kjer na vsakem koraku lahko vidimo njihovo skrb za naravo in načine njej prijazne uporabe, od uporabnih in praktičnih izdelkov do lesnih sekancev.

Profesor fizike nam je nazorno in tudi praktično predstavil nastanek in vire energije in njene obnovljive in neobnovljive vire. Spoznavali smo načine in količine njihove uporabe in vpliva na okolje. Soočili smo se z neprijetnimi posledicami prekomernega trošenja energije, ki jih že danes zaznavamo kot podnebne spremembe in bodo, kot kaže, v prihodnosti še bolj vplivale na naša življenja. Preučevali in videli smo tudi energijo, ki je uskladiščena v hrani ter izračunali, koliko jo ima naša malica.

V zadnjem delu dopoldneva smo se zbrali ob ognju in se pogovarjali o njegovem pomenu skozi človekovo zgodovino, ko je bil ogenj vir toplote in je služil za kuho, zelo pomemben pa je bil kot središče druženja in medsebojnih odnosov ožje družine in širše skupnosti. Ob zaključku smo skozi pripovedi in vprašanja, ki nam jih je postavljal profesor Leon Kernel glede ravnanja z energijo, razmišljali o tem, kaj lahko sami naredimo za bolj kvalitetno življenje, družbo, okolje in medsebojne odnose. Rešitve se odkrivajo v zmanjševanju porabe energije tam, kjer ni nujno potrebna, zavedanju o tem, do kakšnih posledic lahko naše potrošniško potratno vedenje lahko pripelje, in o tem, da stvari ne prinašajo sreče, dajejo nam jo ljubeči in prijazni odnosi do bližnjih in vsega ostalega, kar je okoli nas.

(Skupno 327 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost