Skoči na glavno vsebino

Šola internetne samoobrambe

V sredo, 12. 3. 2014, so na naši šoli potekale delavnice Šola internetne samoobrambe. Predavatelj Miha Vesenjak iz podjetja B2 nas je seznanil, kakšne so pasti, v katere se lahko otroci in odrasli ujamemo na spletu, kako otroke okrepiti s samozaščitnimi veščinami za varno uporabo spleta, o zlorabi osebnih podatkov in kraji identitete, spletnem nasilju ipd.
Delavnice so v dopoldanskem delu potekale v dveh delih: za učence 4., 5. in 6. razreda, sledile pa so še za učence 7., 8. in 9. razreda. Za starše in zaposlene je bila delavnica izvedena v popoldanskem času.

Internet in njegove aplikacije so v današnjem času zelo priljubljene in lahko dostopne ne samo preko osebnih računalnikov, ampak tudi preko mobilnih telefonov. Naši otroci »se srečujejo« na Facebooku, Twitterju in podobnih socialnih omrežjih, če se s tem strinjamo ali ne. S povečanjem uporabe so otroci bolj kot kadarkoli prej izpostavljeni tudi vsem nevarnostim in pastem, ki jih poleg dobrih strani prinaša svetovni splet. Zaradi občutka anonimnosti, ki ga nudi internet, je spletno nasilje nad mladimi še toliko bolj neusmiljeno in kruto. Zgodb z nesrečnim koncem pa je na žalost vse več … Zato je še toliko bolj pomembno, da se odrasli naučimo svetovati otrokom, kako naj se na spletu obnašajo, da bodo varni. Zaradi vsega zgoraj navedenega je zelo zaskrbljujoče, da se je delavnic udeležilo tako malo staršev.

Veščine samozaščitnega vedenja na spletu lahko starši in otroci spoznate v spletni učilnici: www.internetna-samoobramba.si.

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost