Skoči na glavno vsebino

Medgeneracijsko srečanje na temo branje

Pravijo, da zgledi vlečejo. In naj bo tako tudi pri branju. Prav zato smo se na Osnovni šoli Košana z veseljem odzvali, da nas na šoli obiščejo članice upokojenskega bralnega krožka Beremo skupaj.

V petek, 2. 6. 2017, je učence predmetne stopnje, ki so v letošnjem šolskem letu opravili bralno značko, obiskalo pet gospa: Nevenka Šelj – vodja omenjenega krožka, Jadranka Šinko, Dora Hrvatič, Marija Dolgan in Lidija Pavzin – pobudnica srečanja in nekdaj zaposlena na naši šoli. Gospe so učencem povedale, kako so morale v svojih šolskih letih skrivaj brati, saj je bilo delo doma veliko pomembnejše od branja. Povedale so še, katere knjige rade berejo in koliko jih preberejo letno. Gospa Dora je učence presenetila, saj na leto prebere od 50 do 60 knjig in o vsaki prebrani knjigi napiše tudi obnovo. Gospe Lidija in Marija sta tudi prebrali svoji pesmi, ki ju objavljata v zbirnih zvezkih njihovega krožka. Izvod zvezka so tudi podarile naši šolski knjižnici. Gospa Nevenka pa je prebrala odlomek iz povesti Profesor M, ki jo je zapisala ena od članic njihovega krožka gospa Štefka Kirn. V nadaljevanju srečanja so učence povprašale, kaj radi berejo. Nekateri so povedali, katere knjige so prebrali za bralno značko, drugi pa so pripovedovali o tem, kaj trenutno berejo. Pogovarjali smo se tu o pesniku Dragotini Ketteju, saj je njegov oče kot učitelj služboval v Košani in je na košanskem pokopališču pokopan. Gospe so obiskale tudi učence razredne stopnje in jim v prijetni poletni senčki brale svoje pesmi.

Zaključili smo z mislijo: če je branje položeno v zibelko in se ga goji skozi osnovnošolska leta, bo vsekakor postalo del posameznika tudi na jesen njegovega življenja. Naše obiskovalke so bile glede tega vsekakor zgled našim učencem.

Anita Nedeljkovič Andlovic,

učiteljica slovenščine na OŠ Košana

 

 

 

(Skupno 315 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost